Conscious Tanner -uutiskirje | 1 |

PÄIVETTY VAIKKA ÄLÄ LIIOITTELE

Kesät ovat Suomessa tuttuun tapaan - paikoin kuumia, paikoin sateisia ja paikoin viileitä. Joka tapauksessa kaikki, jotka ovat kärsineet auringon puutteesta, haluavat päästä ulos, ja siksi on vaarana, että ensimmäisillä päivetyksillä tehdään itselle vahinkoa. Alla on joitakin viisauksia, joita tietoinen päivettäjä voi pitää mielessä.

 

7 viisasta neuvoa aurinkosuojavoiteista

1. Riittävän suojan saavuttamiseksi on aurinkosuojavoidetta levitettävä keholle noin shottilasillinen (40ml).
2. Erotus SPF 30 ja SPF 100 välillä on noin 1%. Hintaero voi kuitenkin olla kaksinkertainen.
3. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin "vedenkestävä aurinkovoide". Vedenkestävyys kestää ~40 minuuttia.
4. Tarkista aurinkosuojavoiteesi "parasta ennen" -päiväys, sillä ne todella vanhenevat.
5. Aurinkovoide itse asiassa toimii yhteistyössä ihon kanssa. Siksi se on levitettävä noin puoli tuntia ennen rannalle menoa ja uusittava joka toinen tunti.

6. On olemassa kahta tyyppiä aurinkosuojaa – kemiallinen ja estävä. Kemiallinen aurinkosuoja absorboi UVB-säteilyä (monia erilaisia kemiallisia aineita, kuten oksibentsoni tai vadelmansiemenöljy), estävä suoja taas suojaa kehoa nanomateriaaleilla (sinkkioksidi ja titaanidioksidi). Nämä kuitenkin tuhoavat merieläimiä joutuessaan veteen keholtamme.
7. SPF:llä varustetut meikkituotteet eivät välttämättä tarjoa suojaa. On parempi käyttää oikeaa aurinkovoidetta.

Läpiruskettavat kankaat aurinkosuojana

Olemme mitanneet Taltechissa erilaisia läpiruskettavia kankaita niiden UV-läpäisevyyden osalta. Kaikilla kankailla oli parempi UV-läpäisykyky UVA-spektrin alueella, mutta mikään niistä ei tarjonnut 100% läpäisykykyä, mikä on odotettavissa. Kuitenkin niiden läpäisykyky UV-säteilylle jäi 30-70% väliin (HUOM, kaikki testatut kankaat eivät mahtuneet grafiikkaan).

Myös ohuet tavalliset kankaat päästävät noin 5% UV-säteilystä läpi, mutta sillä ei ole merkittävää vaikutusta, kuten jokainen asfalttia levittävä T-paitaa käyttävä henkilö voi vahvistaa. Lisäksi on hyvä tietää, että mitä vaaleampi on kankaan väri, sitä enemmän siitä tulee läpi UV-valoa, koska tummat värit imevät itseensä näkyvän valon lisäksi myös UV-säteilyä.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että läpiruskettavilla vaatteilla aurinkoa ottaessa kokemus muistuttaa aurinkosuojavoiteella aurinkoa otettaessa – iho ei pala, joten rannalta palattaessa välitöntä vaikutusta ei näy, mutta jonkin ajan kuluttua iholle kehittyy kaunis kullanruskea päivetys.

Aurinko tekee meistä kauniita, hoikkia, seksikkäitä ja onnellisia.

Aurinkosuojavoide imee UV-säteilyä, ja siksi se näyttää ihon pinnalla UV-valossa kuvattuna tummemmalta.

Aurinkon puolesta ja vastaan

Auringonpaisteeseen pätee sama sääntö kuin muihinkin asioihin – siitä löytyy sekä positiivisia että negatiivisia puolia. Rehellisesti sanottuna, jos otamme vakavasti neuvot, että "ei pitäisi antaa auringon maalata itseämme kullanruskeaksi", voisivat kesät muuttua melko surullisiksi – istuisimme sisällä odottamassa, että tämä "kamala" vuodenaika vihdoin päättyy. Mutta jotta voimme tehdä tietoisia päätöksiä, meidän on tiedettävä, mitä auringonsäteily tekee kehollemme, kuinka nauttia siitä ja miten käsitellä sen vaarallisempia puolia.

Aurinko positiivisessa valossa

Auringonsäteily saa aikaan kahden tärkeän molekyylin erittymisen – D3-vitamiinin ja serotoniinin. D-vitamiini on erilaisten hormonien (myös sukupuolihormonien) rakennusmolekyyli. D-vitamiinitehdas ihossasi tuottaa vitamiinia jopa 1000 IU:n nopeudella minuutissa. Auringonsäteilyn vaikutuksesta D-vitamiinia ei voi koskaan tuottaa liikaa, sillä tietyllä tasolla iho alkaa hajottaa sitä. D-vitamiinista tuotetut hormonit auttavat säätelemään kehonpainoa, lihaksistoa, luustoa ja muuta. Siksi kesällä painonpudotus on helpompaa kuin talvella, ja tunnemme itsemme energisemmiksi ja seksikkäämmiksi.
D-vitamiinin tuotanto iholle on myös yhdistetty multippeliskleroosin esiintyvyyden vähenemiseen – mitä enemmän auringonvaloa ja D-vitamiinia iholla, sitä pienempi todennäköisyys sairastua multippeliskleroosiin.
Kuten mainittu, D-vitamiinitehtaan täystyöllisyys ihollasi tuottaa myös serotoniinia. Serotoniinilla on suomen kielessä kaunis toinen nimi: "onnihormoni". Sen vaikutuksista ei ehkä tarvitse sanoa enempää. Serotoniinilla on monia rooleja elimistössä aina ruoansulatuksesta mielialaan.
Lisäksi auringolla on positiivinen vaikutus useiden ihosairauksien hoidossa, kuten esimerkiksi psoriaasi, dermatiitti, ihon kellastuminen, vitiligo eli laikukas pigmenttihäiriö, atooppinen dermatiitti, skleroderma ja monet muut.
Yhteenvetona voidaan siis sanoa, että tiede vahvistaa sen, mitä me itse tunnemme – aurinko tekee meistä kauniita, hoikkia, seksikkäitä ja onnellisia. Siksi ihotautilääkärit ovatkin vaikeuksissa yrittäessään saada ihmisiä pysymään poissa rannoilta.

Aurinko negatiivisessa valossa
UV-säteilyn erottelu on tarpeen selkeyden vuoksi. Se jakautuu samoin kuin näkyvä valo, mutta koska emme näe sen spektrin osia, ei meillä ole nimiä sen sävyille. Siksi tiedemiehet ovat keksineet "kauniin ja luovan" mallin, jossa UV-spektri jaetaan kolmeen sävyyn – UVA, UVB ja UVC. On tärkeää tietää yksinkertainen tosiasia – UV-valon taajuus on korkein UVC:ssä, ja siksi yksittäisen fotonin energia on UVC:ssä jopa 4 kertaa suurempi kuin UVA:ssa.
UVC on sen vuoksi kaikkein vaarallisin, mutta se ei saavuta maanpintaa, sillä se törmää korkealla ilmakehässä happimolekyyleihin (O2), hajottaa nämä molekyylit ja koska nämä yksittäiset happiatomit liittyvät heti läheisiin ehjiin molekyyleihin, tuottavat ne näin osoonia. Saatu osooni puolestaan pyydystää osan UVB:stä, joten vain pieni osa siitä saavuttaa maanpinnan. 95% ihollesi saapuvasta UV-valosta on UVA, joka muodostaa noin 3% koko maanpinnalle saapuvasta auringonsäteilystä. Loput 44% on näkyvää valoa ja noin 53% lämpöä.

Mitä tehdä silmävaurioiden estämiseksi Silmiin kaikkein haitallisinta on UVC (esimerkiksi hitsauksessa), mutta myös UVB voi vaikuttaa haitallisesti. Siksi suositellaan käyttämään polykarbonaattilinsseillä varustettuja aurinkolaseja, sillä tämä muovi estää UV-valoa paljon tehokkaammin kuin lasi.

Mitä tehdä pahanlaatuista melanoomaa vastaan
UVB aiheuttaa suoria DNA-vaurioita ja sen muutoksia ihossa, mistä syystä tätä säteilykomponenttia on syytetty pääasiallisesti ihosyövän aiheuttajaksi. Nykyään ollaan kuitenkin vakuuttuneita siitä, että myös UVA ei ole täysin syytön, koska se aiheuttaa ihossa vapaita radikaaleja, jotka puolestaan voivat auttaa ihosyövän kehittymisessä. Onneksi tähän on apua – antioksidantit lievittävät vapaiden radikaalien vaikutuksia.
Miten elää niin, että kesä olisi arvokas, mutta ei tarvitsisi huolehtia melanoomasta tai muusta?
Aiemmin ihotautilääkärien vastaus oli peittää itsensä mahdollisimman korkealla SPF-arvolla varustetulla aurinkovoiteella. Ongelma on siinä, että SPF:n toinen nimi on UVB-PF. Tästä johtuen päivän aurinkovoiteet suojaavat pääasiassa UVB:ltä. Tästä seuraa myös tosiasia, että yli SPF-30 ei todellisuudessa ole suurta eroa – ero on mitätön, koska UVB:n osuus koko iholle saapuvasta UV-valosta on vähäinen. Samalla tavoin kuin jokin kevyempi aurinkovoide suojaa ihoa liialliselta auringonpaisteelta, suojaa myös läpiruskettava kangas, pääasiassa UVA:n vaikutuksesta iho muuttuu kauniisti kullanruskeaksi. Lisäksi pidemmille auringonottohetkille on järkevää käyttää antioksidantteja sisältäviä öljyjä, voiteita tai ottaa antioksidantteja sisäisesti.

Suositut tuotteet

Smarttan
Amalfi läpiruskettava bikinin rintaliivi
€39,90
€35,88
€39,90
Smarttan
Amalfi läpiruskettava uimapuku saumatuetulla yläosalla
€69,90
€69,90
€69,90
Smarttan
Amalfi läpiruskettavat bikinihousut
€39,90
€39,90
€39,90
Smarttan
Smarttan Tan pitkähihainen pusero Terrakota Mandala
€69,90
€69,48
€69,90
Smarttan
Amalfi läpiruskettava mekko
€69,90
€69,90
€69,90
Smarttan
Smarttan läpiruskettava pitkähihainen paita Moonlight Tropica
€69,90
€69,48
€69,90
Smarttan
Smarttan valkoinen läpiruskettava naisten T-paita
€55,90
€55,90
€55,90
Smarttan
Storm läpiruskettava bikinin rintaliivi
€39,90
€35,88
€39,90
1/8