Tietoisen päivettäjän uutiskirje | 2 |

KESÄ ON AURINKOON OTTAMISEN AIKAA – TEE SE VIISAISTI

Kuinka Instagram-tähdet välttävät rusketusrajoja

Instagramissa poseeraavat tytöt näyttävät aina täydellisen tasaisesti päivettyneiltä. Se voi herättää kateutta. Tässä joitakin vinkkejä, miten he sen saavuttavat.

Pukeudu... ei mihinkään
Ainoa tapa välttää täysin rusketusrajoja on päivittyä alasti. Jos sinulla on yksityinen paikka, jossa naapurit eivät näe sinua, voit viettää aikaa ulkona ilman päiväysvaatteita. Huomio! On olemassa riski saada auringonpolttama päästä varpaisiin, ja se on oi-oi, kuinka epämiellyttävää. Käytä UV-säteilyn rajoittamiseksi aurinkosuojavoidetta ja suojaa erityisen huolellisesti yksityiset alueesi. Jos sinulla on enemmän rohkeutta kuin keskimääräisellä virolaisella, voit myös vierailla nudistirannoilla. Virossa on niitä kaksi – Pärnussa ja Narva-Jõesuussa. Kiinnostuneet voivat myös vierailla Latviassa, Saulkrastin rannan eteläosassa sijaitsevalla suurella nudistirannalla.
Valitettavasti alasti päivittäminen ei ole aina mahdollista, sillä useimmilla ihmisillä on siihen vain vähän mahdollisuuksia.

TÄHDEN VIISAUS: Käytä yksityisyyden suojaamiseksi rantatelttaa.
Aseta kotipihallesi rantateltta rajoittaaksesi näkyvyyttä päiväysalueellesi. Jos päivität aamulla tai illalla, voit hyödyntää matalia auringonsäteitä. Rantateltta suojaa sinua ulkopuolisten katseilta ja ansiosta voit makoilla auringossa alasti. Se myös pysäyttää tuulen ja mahdollistaa päivittämisen viileämmällä säällä.

Käytä itseruskettavaa voidetta tai vieraile solariumissa
Solarium on yleensä paikka, jossa voit rauhassa päivittyä alasti, mutta on muistettava, että solariumia pidetään ihon terveydelle erittäin haitallisena ja solariumissa päivittyminen on ihosyövän riskin suurin lähde. Myös solarium-laitteiston puhtaus voi olla epävarmaa, koska se riippuu usein edellisten asiakkaiden huolellisuudesta.

Toinen tapa varmistaa, että päivetys on tasainen, on levittää se itse. Voit tehdä tämän itseruskettavan kosmetiikan avulla. Tämä vaatii huolellista levittämistä ja paras on luottaa ammattilaisen tekemään työhön. Siinäkin on omat niksinsä.

 • Levittäessä on helppo tehdä virheitä ja tuloksena voi olla tummia tai vaaleita läikkiä.
 • Levitetty päivetys on lyhytaikainen – vaikutus kestää noin viikon.
 • Dihydroksiasetoni (kaikissa itseruskettavissa oleva aine, joka ruskistaa ihoa) siirtyy suurina määrinä iholtasi verenkiertoon ja on siellä karsinogeeninen. Kontaktidermatiitti ei ole myöskään harvinainen ilmiö.
 • Suihkurusketuksessa hengität dihydroksiasetonia, ja sen vaikutus on soluja tuhoava, mikä voi aiheuttaa syöpää.
 • Vaikka iho näyttää petollisesti ruskealta, levitetyn päivetyksen SPF on noin 3, ja vaikka jotkut tekoruskettajat sisältävät lisäaurinkosuojaa, tämän lisäsuojan vaikutus kestää vain noin 2 tuntia, kuten kaikilla muillakin aurinkosuojatuotteilla.


On myös muita auringottomia päivittämismenetelmiä, kuten injektiot, tabletit jne., mutta useimmiten niihin liittyy enemmän tai vähemmän vakavia terveysriskejä.

TÄHDEN VIISAUS: Älä käytä päivitustabletteja ja -injektioita.
Päivitustabletit sisältävät keinotekoista elintarvikeväriä nimeltä kantaksantiini, ja sen käyttö ihoa sävyttävissä määrissä on jo nykytietojen perusteella todettu terveydelle vaaralliseksi (aiheuttaa silmissä punaisia ja oransseja kiteitä), vaikka tutkimuksia on tehty vielä vähän. FDA onnistui tuomioistuimen päätöksellä kieltämään aineen myynnin päivitustabletteina.

Vaihda päiväysvaatteita ja niiden sijaintia kehollasi.
Jos haluat saada luonnollisen päivetyksen ilman vahvoja rajoja, voit kokeilla vaihtaa uima-asujasi. Esimerkiksi voit ensimmäisenä päivänä käyttää olkaimettomia bikineitä ja seuraavana päivänä niskan taakse sidottavia. Tietenkin on myös hyödyllistä siirtää bikinien hihnoja. Vatsallaan päivittäessä voi avata selän hihnat kokonaan. Tämä antaa ihon eri alueille mahdollisuuden olla auringossa ja auttaa pehmentämään rusketusrajoja. Mitä paljastavammat uima-asut ovat, sitä pienemmät jäävät rajat. Sinun täytyy vain tietää, mikä sopii sinulle. On olemassa myös mikrobikinit, mutta niiden käyttö rannalla on jonkin verran stigmatisoitunutta Virossa, ja se on käytännössä sama kuin kävellä rannalle Boratin uima-asussa.

TÄHDEN VIISAUS: Käytä läpiruskettavia päiväysvaatteita.
Läpiruskettavat päiväys- ja uima-asut on suunniteltu niin, että auringonsäteet pääsevät niiden läpi. Näitä käyttäessäsi voit olla siisti ja kohtelias säilyttäen samalla itsekunnioituksesi, mutta iho saa silti merkittävän annoksen UV-valoa. Läpiruskettavat vaatteet eivät kuitenkaan koskaan päästä läpi 100% UV-säteilystä, joten on järkevää käyttää vaatteiden peittämättömälle iholle matalan SPF:n luonnollisia aurinkosuojavoiteita.

Kemialliset vai mineraaliset aurinkosuojavoiteet

Aurinkosuojavoiteet jakautuvat kahteen pääluokkaan – kemiallisiin ja mineraalisiin niiden toimintaperiaatteen mukaan. On todistettu, että molemmat luokat vähentävät auringonpolttaman ja ihosyövän riskiä. Ainoa todellinen ero on siinä, miten ne sen tekevät.

Kemialliset aurinkosuojavoiteet toimivat melkein kuin sieni imeytyen UV-valoa, kun taas mineraaliset aurinkosuojavoiteet toimivat enemmän kuin kilpenä, estäen auringonsäteitä. Kemiallisten aurinkosuojavoiteiden tavallisiin ainesosiin kuuluvat oksibentsoni, avobentsoni, oktisalaatti, oktokryleeni, homosalaatti ja oktiinoksaatti. Lisäksi useilla luonnollisilla öljyillä on voimakkaita aurinkosuojan ominaisuuksia (jopa SPF 50 asti). Koostumuksensa ansiosta kemialliset aurinkosuojavoiteet ovat mukavampia käyttää niiden helpon levittämisen ja iholle jäävän valkoisen kerroksen välttämisen vuoksi.

Mineraaliset (myös fyysisiksi kutsutut) aurinkosuojavoiteet sisältävät sinkkioksidia tai titaanidioksidia ja tuntuvat usein tahmeilta iholla. Yleisesti ottaen fyysisiä aurinkosuojavoiteita pidetään turvallisempina, koska ne pysyvät lähinnä ihon pinnalla eivätkä pääse verenkiertoon, toisin kuin kemialliset voiteet. Kuitenkin nykyään on yleistynyt nanohiukkasten käyttö, jotka ovat tarpeeksi pieniä tunkeutumaan ihoon tietyissä olosuhteissa. Niiden terveysvaikutuksia ei ole vielä kunnolla tutkittu.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että lisäksi kahteen ainesosaan (PABA ja trolamiin salisylaatti), jotka on kielletty joissakin maissa (kuten USA:ssa), tiedämme, että aurinkosuojatuotteiden kemialliset ainesosat imeytyvät, mutta emme tiedä tarkalleen, mitä tapahtuu, kun ne imeytyvät ja millainen niiden lyhytaikainen tai pitkäaikainen terveysvaikutus on.

Lisäksi on olemassa kemiallisia aurinkosuojavoiteita ja -öljyjä, jotka sisältävät ruoka-aineista peräisin olevia luonnollisia öljyjä ja ovat siksi turvallisia. Alla on luettelo joistakin luonnollisista öljyistä ja niiden arvioiduista aurinkosuojakertoimista.

Vahvimman suojan tarjoavat luonnolliset aurinkosuojavoiteet:
Vadelmansiemenöljy ~ SPF 30-50
Porkkanansiemenöljy ~ alle SPF 40
Vehnänalkioöljy ~ SPF 20

Öljyt, joiden SPF on pienempi:
Makadamiapähkinäöljy ~ 6
Avokadoöljy ~ 4-10
Sheavoi ~ 6-10
Manteliöljy ~ 5
Seesaminsiemenöljy ~ 4
Hamppuöljy ~ 6
Jojobaöljy ~ 4
Kookosöljy ~ 2-8
Soijaöljy ~ 10
Oliiviöljy ~ 8

Jos haluat lukea lisää aurinkosuojatuotteisiin lisättävistä aineista, lue artikkeli aiheesta blogissamme.

Graafi aurinkosäteilyn ja terveysvaikutusten yhteyksistä

Onko auringonotto siis hyödyllistä vai haitallista?

Ihmiset eivät yleensä lähde lomalle marraskuussa. He matkustavat kesällä. Monet matkustavat myös lämpimiin maihin saadakseen energiaa auringosta ja lämmöstä. Samaan aikaan dermatologit puhuvat jatkuvasti UV-säteilyn vaaroista ja siitä, miksi se on keholle haitallista. Tämä on ymmärrettävää, sillä he työskentelevät päivittäin patologioiden parissa ja näkevät ihmisten traagisia tapauksia. Erityisesti Yhdysvalloissa suositellaan välttämään auringonottoa kokonaan. Yhä useammin törmäämme artikkeleihin, joissa suositellaan lisäämään aamurutiiniin itsensä voitelu mahdollisimman vahvalla SPF-suojaavalla aurinkovoiteella. Ikään kuin wc-käynti, hampaiden pesu ja sitten vähintään 40 ml SPF 80-100 aurinkovoidetta selkään. Koska aurinko voi osua hieman myös ikkunan läpi, ja varokaa sitä. Jokapäiväinen aurinkosuojan levittäminen vaikuttaa olevan voiteiden valmistajien märkien unien mukainen suositus, mutta jotkut ihmiset ottavat nämä vakavasti ja tekevät itselleen enemmän haittaa kuin hyötyä.

On totta, että liian nopeasti saatu liiallinen määrä UVB-säteilyä aiheuttaa auringonpolttaman. Tämän seurauksena soluissa voi esiintyä DNA-vaurioita ja erilaisten ihosyöpien riski kasvaa. UVA-säteily ei polta, mutta se tunkeutuu syvemmälle ihoon ja voi välillisesti edistää syöpää aiheuttamalla vapaata radikaalia vaurioittavaa DNA:ta. Tämä kaikki on tunnettua, mutta yleinen kuva on kuitenkin paljon monimuotoisempi ja ansaitsee perusteellisemman tarkastelun kuin vain uutiskynnyksen ylittävät tapaukset antavat ymmärtää. Tässä joitakin faktoja, jotka auttavat ymmärtämään asiaa paremmin:

 • Suomi sijaitsee käytännössä samalla leveyspiirillä kuin Alaska. Tutkimukset ovat osoittaneet, että asuminen pohjoisessa, missä aurinko on heikompi, lisää riskiä kuolla Hodgkinin lymfoomaan, rinta-, munasarja-, paksusuoli-, haima-, eturauhas- ja muihin syöpiin verrattuna niille, jotka asuvat aurinkoisemmissa leveysasteissa.
 • Useat tutkimukset osoittavat, että vakavien syöpien esiintyvyys vähenee, kun ihmiset muuttavat aurinkoisempiin ilmastoihin. Tutkijat ovat havainneet, että jokaista sataa etelään muuttavaa ihmistä kohti voi olla noin kaksi tai kolme uutta kuolemantapausta ihosyövän seurauksena (~0,0025%), mutta muiden yleisempien syöpämuotojen pienemmän esiintyvyyden vuoksi kuolemantapauksia voi kokonaisuudessaan olla 30–40 vähemmän.
 • Jotkut tutkijat kiinnittävät huomiota siihen, että pahanlaatuinen melanooma esiintyy useimmiten kehon osissa, jotka ovat olleet vähiten auringon alla. Tämä viittaa siihen, että pahanlaatuista melanoomaa ei aiheuta pitkäaikainen "auringonottoura", vaan lyhyt, suojaamaton altistuminen UV-säteilylle.
 • On olemassa vähintään 167 tutkimusta, jotka vahvistavat auringonvalon positiivisen vaikutuksen luuston terveydelle.
 • Korkeammilla leveysasteilla (pohjoisessa) asuvilla ihmisillä on suurempi riski sairastua korkeaan verenpaineeseen.
 • Tiheämpi altistuminen auringolle on yhdistetty myös pienempään diabetesriskiin.


On todistettu, että riski saada liian vähän aurinkoa on suurempi kuin riski saada sitä liikaa. Mitä ihmisen siis tulisi tehdä? Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee laajassa tutkimuksessaan auringon hyötyjä ja haittoja koskien kohtuullista lähestymistapaa auringonottoon.

UV-säteilyn optimaalisen annoksen löytäminen on vaikeaa, koska se riippuu monista tekijöistä ja vaihtelee ihon tyypin mukaan. Yleisesti suositellaan, että saadaan vähintään 15 minuuttia suoraa auringonvaloa päivässä varmistaen samalla, että iholle ei synny punoitusta.
Näyttää siltä, että iho selviää auringonsäteilystä hyvin, kunhan sitä ei saada liikaa kerralla. Siksi tulisi välttää solariumia ja auringonpolttamia. Tietoinen auringonottaja pystyy selviytymään tästä läpiruskettavien vaatteiden, luonnonmukaisten aurinkosuojatuotteiden ja järkevän auringonoton avulla. Saatu hyöty selvästi ylittää riskit.

Tutustu Virossa valmistettuihin läpiruskettaviin T-paitoihin

Smarttani toiminnan alusta lähtien meiltä on pyydetty läpiruskettavia T-paitoja. Testasimme vuonna 2020 Taltechissa useiden valmistajien kangasnäytteitä ja saimme hyvin erilaisia tuloksia. Lopulta valitsimme yhden eurooppalaisen valmistajan sertifioidun kankaan ja kun leikkausten viimeistely oli saatu päätökseen, ompelimme ensimmäisen erän paitoja valmiiksi. Nyt paidat ovat olleet markkinoilla jo 3 vuotta ja saaneet asiakkailta erittäin hyvää palautetta. Katso paidat täältä .

Kankaasta
Smarttan T-paita on ommeltu erityisestä läpiruskettavasta kankaasta, joka päästää läpi 40–60% UVA-säteilystä. Se on 10 kertaa enemmän kuin tavallisessa puuvillaisessa paidassa. Kangas koostuu 60% puuvillasta, mikä tekee siitä miellyttävän ihoa vasten, ja 40% polyesteristä, mikä auttaa paitaa kuivumaan nopeasti.
Kangas osittain läpäisee hyödyllistä auringonsäteilyä, joka antaa juuri tarpeeksi UVA- ja UVB-säteilyä (jälkimmäistä minimaalisesti), niin että iho rusketuu mutta ei pala, toimien samalla tavalla kuin aurinkosuojavoiteet.

Miksi paidat ovat vaaleita?
Hyvä läpäisevyys UVA-spektrissä johtuu sekä erikoismateriaalista että kudoksen rakenteesta, sekä siitä, että sitä ei ole värjätty liian tummaksi. Jokainen lisäaine (myös painoväri) on este UV-säteilylle. Siksi päätimme aloittaa vaaleilla paidoilla varmistaaksemme hyvän läpäisevyyden UVA-spektrissä. Nyt värivalikoimaamme kuuluu 7 erilaista pastellisävyä.

Luotu liikkumaan.
Smarttan T-paita sopii niin puutarhatöihin, vaelluksille, matkustamiseen kuin urheiluunkin. Leikkaukset on suunniteltu niin, että paita on ihoa vasten, mutta keho voi liikkua mahdollisimman vapaasti. Paitamme istuu hyvin, joustava kangas mukautuu kehon muotoihin eikä estä liikkeitä. Mitä enemmän läpiruskettava kangas on kehoa vasten, sitä enemmän UV-säteilyä pääsee iholle.

Paitamme auttaa sinua saavuttamaan tasaisemman päivetyksen ja keräämään D-vitamiinia jokaisena aurinkoisena hetkenä. Tarvittaessa se suojaa myös UV-säteilyn polttavalta vaikutukselta, sillä läpiruskettavat kankaat toimivat kuin aurinkosuojavoiteet. Päivetyt ilman palamista, mutta kesän lopussa olet silti kauniisti kullanruskea.

VARASTOMYYNTI! MAGRADA porkkanansiementen aurinkosuojavartaloöljy e-vitamiinilla (sävyttävä) 75ml - Smarttan

Nyt meillä on myynnissä myös luonnollista aurinkosuojakosmetiikkaa!

Pitkällisten etsintöjen ja omien ihokokeilujen jälkeen olemme valinneet sinulle parhaat Virossa valmistetut luonnolliset aurinkosuojatuotteet. Ne sopivat erinomaisesti yhteen läpiruskettavien vaatteiden kanssa sekä ihon suojaamiseksi että tasaisen rusketuksen saavuttamiseksi. Pyrimme vielä laajentamaan valikoimaamme ja ilmoitamme siitä varmasti sinulle.
Katso kosmetiikkavalikoima.

Suositut tuotteet

Smarttan
Amalfi läpiruskettava bikinin rintaliivi
€39,90
€35,88
€39,90
Smarttan
Amalfi läpiruskettava uimapuku saumatuetulla yläosalla
€69,90
€69,90
€69,90
Smarttan
Amalfi läpiruskettavat bikinihousut
€39,90
€39,90
€39,90
Smarttan
Smarttan Tan pitkähihainen pusero Terrakota Mandala
€69,90
€69,48
€69,90
Smarttan
Amalfi läpiruskettava mekko
€69,90
€69,90
€69,90
Smarttan
Smarttan läpiruskettava pitkähihainen paita Moonlight Tropica
€69,90
€69,48
€69,90
Smarttan
Smarttan valkoinen läpiruskettava naisten T-paita
€55,90
€55,90
€55,90
Smarttan
Storm läpiruskettava bikinin rintaliivi
€39,90
€35,88
€39,90
1/8