Ohita ja siirry sisältöön

Tarinoita rusketuksesta

Kuinka läpiruskettavat vaatteet auttavat psoriaatikkoja päivettämään turvallisesti?

19 May 2024
Kuidas läbipäevituvad riided aitavad psoriaatikuid turvaliselt päevitada? - Smarttan

Psoriaasi eli hilsetyksen aiheuttama krooninen ei-tarttuva ihosairaus kiihdyttää ihosolujen lisääntymistä. Seurauksena on punoittavia, hilseileviä ja usein kivuliaita läiskiä iholla. Auringonvalo voi auttaa lievittämään psoriaasin oireita, mutta sen käytössä on myös riskejä. Läpiruskettavat vaatteet tarjoavat innovatiivisen ratkaisun, joka mahdollistaa turvallisen päivetyksen ja auttaa pitämään psoriaasin hallinnassa samalla minimoiden riskit.

Auringonvalo ja psoriaasin hoito

Auringonvalo, erityisesti UVB-säteet, tunnetaan hyödyllisistä ominaisuuksistaan psoriaasin hoidossa. UVB-säteet tunkeutuvat ihon pinnallisiin kerroksiin ja hidastavat ihosolujen kasvua, joka on psoriaasin pääasiallinen aiheuttaja. Valohoito eli fototerapia, jossa käytetään keinotekoista UVB-säteilyä, on lääketieteellisesti todistettu menetelmä psoriaasin oireiden lievittämiseksi. Kuitenkin UVB-säteily on myös merkittävä ihosyöpäriski, kuten alla olevasta kaaviosta käy ilmi:

Kaavio ( lähde ) osoittaa biologisen vasteen suhteelliset erot eri UV-säteiden aallonpituuksille keskittyen ihosyövän riskiin, DNA-vaurioihin ja eryteemaan (auringonpolttama). Keskeiset havainnot ovat seuraavat:

 1. Non-Melanoma Skin Cancer (ei-melanooma ihosyöpä - sininen viiva):

  • Suurin riski on noin 300 nm kohdalla, UVB-säteilyn alueella.

  • Riski vähenee merkittävästi aallonpituuden kasvaessa, yli 315 nm (UVA).

 2. DNA Damage (DNA-vaurio - musta viiva):

  • DNA-vaurio on suurin 260-280 nm kohdalla, UVC-alueella, joka ei kuitenkaan saavuta maapintaa.

  • Merkittävä DNA-vaurio on myös UVB-alueella (280-315 nm).

 3. Erythema (auringonpolttama - punainen viiva):

  • Auringonpolttama on voimakkain noin 300 nm kohdalla, UVB-alueella.

  • Vaikutus vähenee suuremmilla aallonpituuksilla, ja UVA-alueella (315-400 nm) vaikutus on vähäisempi.

Päivetyksen vaarat psoriaatikoille

Psoriaasilla vaivattu iho on herkempi ja alttiimpi auringonpolttamille. Auringonpolttamat voivat pahentaa psoriaasin oireita ja aiheuttaa uusia läiskiä. Lisäksi voimakas UV-säteily voi lisätä ihosyöpäriskiä.

Ihon esteettisestä ulkonäöstä johtuva itsetunnon lasku on usein suuri ongelma psoriaasia sairastaville. Ihovauriot voivat aiheuttaa häpeää ja epämukavuutta, erityisesti julkisilla paikoilla, kuten rannoilla tai uima-altailla. Ennakkoluuloiset ihmiset saattavat jopa tehdä kommentteja tyyliin "tällaisia ei pitäisi päästää altaaseen". Tämä kaikki voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen ja heikkoon itsetuntoon, mikä lisää stressitasoa ja vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen, mikä puolestaan pahentaa psoriaasia. Näin syntyy negatiivinen kierre, joka voi johtaa muuten hallinnassa olevan ihosairauden pahenemiseen.

Läpiruskettavien vaatteiden edut

Läpiruskettavat vaatteet voivat tarjota merkittävää helpotusta näihin ongelmiin. Nämä vaatteet päästävät auringonsäteet iholle samalla suojaten palamiselta ja tarjoten mukavuutta. Tässä muutamia läpiruskettavien vaatteiden etuja psoriaatikoille:

 1. Rajattu UVB-altistus: Läpiruskettavat vaatteet suodattavat suuren osan UVB-säteistä, vähentäen ihon palamisen ja vaurioitumisen riskiä. Koska UVB-säteet ovat pääasiallinen ihosyövän ja DNA-vaurioiden aiheuttaja, niiden rajoittaminen on kriittistä. Samalla iho saa kuitenkin riittävästi UVB-säteilyä psoriaasin hoitoon.
 2. Tasainen päivetys: Läpiruskettavat vaatteet auttavat päivettämään myös sellaisia kehonosia, joiden päivettäminen julkisella paikalla ei ole mahdollista. Esimerkiksi psoriaasia voi esiintyä myös nivusissa, jolloin läpiruskettavat vaatteet ovat avuksi.
 3. Suoja ja mukavuus: Läpiruskettavat vaatteet on valmistettu hengittävästä ja kevyestä materiaalista, joka suojaa ihoa liialta auringolta ja vähentää auringonpolttamien riskiä.
 4. Esteettinen itseluottamus: Läpiruskettavat vaatteet auttavat peittämään psoriaasin vaurioittamia ihoalueita uteliailta katseilta, mikä lisää itseluottamusta rannalla tai ulkona ollessa.
 5. Nopea kuivuminen: Erityinen kangas kuivuu nopeammin kuin tavalliset uima-asut, tarjoten mukavuutta uimisen jälkeen ja vähentäen ihon liiallisen kastelun aiheuttamaa ärsytystä.
 6. Henkinen hyvinvointi: Kun psoriaasin oireet ovat paremmin hallinnassa ja esteettiset ongelmat vähenevät, myös henkinen hyvinvointi paranee. Psoriaatikot tuntevat itsensä itsevarmemmiksi ja voivat nauttia sosiaalisista aktiviteeteista ilman häpeän tunnetta. Koska psoriaasi on psykosomaattinen, henkisen hyvinvoinnin paraneminen auttaa varmasti myös psoriaasin hoidossa.

Psoriaasin hoito ja läpiruskettavat vaatteet

Läpiruskettavat vaatteet (erityisesti pitkähihaiset vaatteet ja pitkät housut ) voivat olla erinomainen lisä psoriaasin hoitoon. Yhdistämällä niitä perinteisiin hoitomenetelmiin, kuten psoriaasilääkkeisiin ja voiteisiin, voidaan saavuttaa paras mahdollinen tulos. On tärkeää neuvotella lääkärin kanssa löytääkseen sopivimman hoidon ja auringonvalolle altistumisen ohjelman. Läpiruskettavat vaatteet voivat auttaa hallitsemaan psoriaasin oireita ja vähentämään itseluottamukseen liittyviä ongelmia, tarjoten paremman elämänlaadun.

Yhteenveto

Psoriaasi voi olla vakava esteettinen ja henkinen haaste, mutta auringonvalon hallittu käyttö voi olla erittäin hyödyllistä. Läpiruskettavat vaatteet tarjoavat psoriaatikoille mahdollisuuden nauttia auringon hyödyllisistä ominaisuuksista, samalla vähentäen riskejä ja tarjoten mukavuutta. Läpiruskettavat vaatteet voivat olla tärkeä osa kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa, auttaen lievittämään oireita ja parantamaan elämänlaatua.

Edellinen
Seuraava

Kiitos tilauksesta

Tämä sähköpostiosoite on jo rekisteröity!

Katso vastaavat tuotteet

Lisää ostoskoriin

Äskettäin katsottu

this is just a warning
Kirjaudu sisään