Ohita ja siirry sisältöön

Tarinoita rusketuksesta

Päivetyksellä pelottelusta

07 Jul 2024
Päevitamisega hirmutamisest - Smarttan

Tutustukaa Marjuun (alla olevassa kuvassa DALL-E piirtämä). Marju istuu jälleen kerran erikoislääkärin odotushuoneessa, sydän huolista raskaan. Hän muistaa kaikki ne vuodet, jolloin hän tarkasti noudatti terveysneuvoja välttäen aurinkoa kaikin keinoin. Hän käytti aina leveälierisiä hattuja, paksut aurinkosuojavoiteet olivat hänen arkipäivänsä erottamaton osa, ja mahdollisuuksien mukaan hän vältti menemästä ulos aurinkoisella säällä. Marju oli vakuuttunut tekevänsä kehollensa palveluksen, mutta nyt, 55-vuotiaana, hän kohtaa todellisuuden, joka ei lainkaan vastaa hänen odotuksiaan. Ylipaino, esidiabetes, korkea verenpaine ja ensimmäiset merkit osteoporoosista ovat hänen uudet kumppaninsa. "Miten päädyin tähän?" miettii Marju katsellessaan masentuneena älypuhelimensa näyttöä, joka on viime vuosina ollut hänen ainoa lohduttajansa. Hän oli noudattanut kaikkia terveysneuvoja, joita lehdistä luki, ja silti näytti siltä, että ne olivat ennemminkin johtaneet hänet tuhoon. Mitä hän olisi voinut tehdä toisin ja oliko tämä todella ainoa tie?


Viime vuosina päivetyksen ympärillä käydyt julkiset keskustelut ovat korostaneet vain auringon vaarallisuutta. Suuret julkaisut ovat olleet keskeisessä roolissa tämän narratiivin levittämisessä Australian, Kalifornian ja Floridan käännösartikkeleilla. Lisäksi aurinkovoiteiden valmistajat auttavat pelkojuttujen levittämisessä. Tuloksena on se, että Smarttanin Facebook-seinältä voi toisinaan löytää tällaisia kauhistuneita kommentteja kuin seuraava:

”En ymmärrä tätä käsitettä, että vaatteet päästävät auringonsäteet läpi? Mikä järki siinä on, jos pitäisi suojautua UVB- ja UVA-säteilyltä. Haluatteko tuotteillanne lisätä ihosyövän riskiä?"

Tässä kommentissa on kaksi ongelmaa. Pienempi ongelma on se, että ihmiset (usein myös ihotautilääkärit) olettavat, että kun on kirjoitettu läpiruskettava, kankaan läpi tulee koko auringonsäteily "jokaista hapsua ja karvaa myöten". Tämä ajattelu on samanlaista kuin käsitys siitä, että "tutkissa näkymätöntä" lentokonetta ei koskaan nähdä tutkassa. Kyllä se näkyy, mutta vähemmän ja myöhemmin. Samalla tavalla ei ole olemassa käytännössä 100% auringonsäteilyä läpäisevää kangasta. Teoreettisesti se on mahdollista, mutta tuskin kukaan haluaisi käyttää siitä tehtyjä vaatteita, koska ne olisivat läpinäkyviä ja tehty samasta materiaalista kuin kauppojen muovipussit. Käytännössä läpiruskettavat vaatteet toimivat samalla tavalla kuin päälle laitettava aurinkovoide, päästäen läpi osan auringonsäteistä, mutta vähentäen merkittävästi auringonpolttaman riskiä.

Suurempi ongelma on kuitenkin tämä alati syvenevä pelko kaikenlaista päivetystä kohtaan. Smarttanin perusajatus on se, että ihminen on kokonaisuus, ja olemme lähteneet siitä myös tuotevalikoimamme luomisessa. Suosittelemme tällaista näkemystä myös kaikille asiakkaillemme. Organismia ei voi jakaa erillisiin elimiin ja sitten huolehtia niiden terveydestä erillään ikään kuin muu keho ei olisikaan olemassa. Siksi kannatamme tasapainoista näkemystä terveysriskien hallintaan, joka muun muassa sisältää myös kohtuullisen auringossa oleskelun. Tässä tarkastelemmekin suurten julkaisujen artikkeleissa käytettyjä pelottelutaktiikoita, kumoamme liioitellut väitteet ja tarjoamme perusteellisen katsauksen päivetyksen vaikutuksista terveyteen.

Sanotaan, että turvallinen päivetys on mahdotonta.

Yksi yleisimmistä väitteistä on, että turvallista päivetystä ei ole olemassa. Tämä väite on lapsellisen yksinkertaistettu eikä huomioi ihmisten terveyden todellisia tarpeita eikä kohtuullisen auringonvalon alla oleskelun etuja. Samalla tavalla voisi väittää, että "turvallista syömistä ei ole olemassa" ja kirjoittaa, miten jokaisen aterian myötä voi mennä pieleen vapaiden radikaalien ja antioksidanttien tasapaino, mikä molemmissa tapauksissa voi johtaa syövän syntyyn. Voidaan myös väittää, että intensiivisen harjoittelun seurauksena vapautuu elimistössä suuri määrä vapaita radikaaleja, jotka myös olisivat syövän aiheuttajia. Onneksi ei kukaan järkevä ihminen väitä, että meidän pitäisi luopua ruoasta ja fyysisestä aktiivisuudesta. Samalla tavalla tätä väitetään epäsuorasti, kun päivetyksen vaaroilla liiallisesti pelotellaan, mikä voi johtaa juuri sisätiloissa oleskeluun ja siten fyysisen aktiivisuuden vähenemiseen.

Mitä päivetys tekee meille?

Kerrataanpa muutamia yleisiä totuuksia päivetyksestä.

  1. D-vitamiinin synteesi: Ihmisen keho syntetisoi D-vitamiinia UVB-säteiden vaikutuksesta. D-vitamiini on tärkeä terveiden luiden säilyttämiseksi, immuunijärjestelmän tukemiseksi ja kroonisten sairauksien ehkäisemiseksi. D-vitamiini vaikuttaa epäsuorasti useisiin hormoneihin, kuten testosteroniin, estrogeeniin, kasvuhormoneihin, insuliiniin jne., ja on siten tärkeä koko hormonitoiminnan (hormonien tuotannon ja hormonitasapainon) virheettömässä toiminnassa. Kohtuullinen auringossa oleskelu auttaa ylläpitämään optimaalista D-vitamiinitasoa, mikä on erityisen tärkeää pohjoisilla leveysasteilla kuten meillä täällä, missä talvella on vähän tai ei ollenkaan auringonvaloa.
  2. Vaikutukset mielenterveyteen: Auringonvalo parantaa mielialaa ja vähentää masennuksen riskiä, koska se auttaa säätelemään serotoniinitasoa aivoissa. Kausiluonteinen mielialahäiriö (SAD) on korkeilla leveysasteilla yleinen ongelma, ja kohtuullinen auringossa oleskelu voi olla tehokas luonnollinen hoito. Näin alennetaan yleistä stressitasoa. On tiedossa, että krooninen stressi on monien sairauksien riskitekijä. Juuri vaikutus mielenterveyteen on nykyään erityisen tärkeää ottaen huomioon, kuinka ylikuormittuneita ja stressaantuneita me kaikki olemme, kuinka yleisiä mielenterveyshäiriöt ovat ja kuinka epävakaaksi ja vaaralliseksi ympäröivä maailma on muuttunut.
  3. Iho sopeutuu: Vastoin väitettä, että kaikenlainen päivetys on haitallista, on todisteita siitä, että asteittainen ja kohtuullinen auringossa oleskelu auttaa ihoa sopeutumaan ja kehittämään luonnollista vastustuskykyä UV-vaurioita vastaan. Tätä prosessia kutsutaan fotoadaptaatioksi, ja se voi tarjota suojaa auringonpolttamaa ja pitkäaikaisia ihovaurioita vastaan.

Päivetys ja terveys

Päivetyksen terveysvaikutukset ulottuvat ihon ulkopuolelle. Olemme aikaisemmissa artikkeleissamme (1, 2) valottaneet sekä positiivisia että negatiivisia auringossa oleskelun puolia. Teemme tässä vielä lyhyen katsauksen.

Positiiviset terveysvaikutukset:

  1. Sydän- ja verisuoniterveys: Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringonvalo voi auttaa alentamaan verenpainetta ja parantamaan sydän- ja verisuoniterveyttä. Tämä vaikutus johtuu osittain typpioksidin vapautumisesta ihosta verenkiertoon, mikä auttaa laajentamaan verisuonia ja parantamaan verenkiertoa.
  2. Immuunijärjestelmän toiminta: Auringonvalo vahvistaa immuunijärjestelmää lisäämällä valkosolujen tuotantoa ja parantamalla niiden tehokkuutta. Tämä auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan tehokkaammin.

Negatiiviset terveysvaikutukset:

  1. Ihosyöpäriski: Liiallinen auringossa oleskelu lisää ihosyöpäriskiä, mukaan lukien melanooma ja ei-melanoomaiset ihosyövät. Tämä riski vähenee merkittävästi, kun noudatetaan turvallisia auringossa oleskelun käytäntöjä, kuten aurinkosuojavoiteen käyttöä, ihoa suojaavien läpiruskettavien vaatteiden käyttöä ja erityisen voimakkaan UV-säteilyn aikana päivetyksen välttämistä. Lisäksi on tärkeää tietää, että tämä riski on merkittävästi pienempi kuin sisätiloissa elämisen mukana tuomat terveysriskit.
  2. Valovaurioituminen: Krooninen auringossa oleskelu voi nopeuttaa ihon ikääntymisprosessia, aiheuttaen ryppyjä, elastisuuden menettämistä ja hyperpigmentaatiota. Tämä johtuu pääasiassa UVA-säteistä, jotka tunkeutuvat syvemmälle ihoon verrattuna UVB-säteisiin.

Sisätiloissa ja istuvassa elämäntavassa oleskelu auringon vaarojen pelottelun seurauksena.

Ihmiset pohjoisilla leveysasteilla, mukaan lukien Suomessa, viettävät jo nyt erittäin paljon aikaa sisätiloissa, mikä muodostaa huomattavasti suuremman terveysriskin kuin päivetys. Kansanterveyden pääongelma ei ole varmasti liiallinen päivetys, vaan sisätiloissa ja istuvassa elämäntavassa oleskelu, jota älypuhelinriippuvuus vielä pahentaa. Istuva elämäntapa on monien terveysongelmien, mukaan lukien ylipaino, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja tietyt syöpämuodot, suuri riskitekijä. Nykyinen kansanterveyden narratiivi korostaa usein auringon vaarallisuutta, unohtaen sisätiloissa ja istuvassa elämäntavassa oleskelun merkittävät riskit.

  1. Fyysinen passiivisuus: Istuva elämäntapa on monien terveysongelmien, mukaan lukien ylipaino, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja useat syöpämuodot, suuri riskitekijä. Kohtuullisen ulkoilun edistäminen auttaa lievittämään näitä ongelmia ja parantamaan yleistä terveyttä.
  2. Mielenterveys: Liiallinen sisätiloissa oleskelu voi vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen, aiheuttaen masennuksen ja ahdistuksen lisääntymistä. Ulkoilu ja luonnonvalossa oleskelu ovat tärkeitä mielenterveyden kannalta.

Tärkeää tietää

Liiallinen auringossa paahtuminen ja auringonpolttaman vaarallisuus on hyvin dokumentoitu, koska se on monilla rikkailla eteläisillä alueilla vakava kasvava ongelma. Kuitenkin erityisesti kesällä ilmestyvissä lukuisissa artikkeleissa esiintyvä liiallinen pelottelu on harhaanjohtavaa ja epätuottavaa. Tarkemmin sanottuna tämä jatkuva pelottelu voi olla sopivaa päiväntasaajan läheisten alueiden kontekstissa, kuten Australiassa, Floridassa ja Kaliforniassa (joista ilmestyvistä julkaisuista nämä artikkelit usein käännetään), mutta ei täällä meillä. Kohtuullinen auringonotto lauhkealla vyöhykkeellä tekee elimistölle useimmiten enemmän hyvää kuin pahaa.

Tasapainoisempi lähestymistapa, jota Smarttan.fi edistää, korostaa kohtuullisen auringossa oleskelun tärkeyttä yleisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Korostamme tarvetta turvallisille päivetysharjoituksille ja varoitamme sekä auringon pelosta että liiallisesta auringossa oleskelusta.

Tasapainoisen näkemyksen edistäminen, joka kannustaa kohtuulliseen auringossa oleskeluun, ulkoiluun ja laajempaan terveysvaikutusten ymmärtämiseen, on tärkeää. Kansanterveysviestien tulisi valistaa, ei pelotella, antaen ihmisille mahdollisuuden tehdä tietoisia päätöksiä omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Tasapainoisen ymmärryksen edistäminen päivetyksen ja auringossa oleskelun suhteen auttaa meitä paremmin ymmärtämään ihmisen terveyden monimutkaisuutta ja tasapainoisen elämäntavan tärkeyttä. Tämä lähestymistapa ei käsittele vain UV-säteilyyn liittyviä erityisiä riskejä, vaan tunnustaa myös aktiivisen elämäntavan ja ulkona vietetyn ajan terveyshyödyt.

Myös Marjun on aika ostaa itselleen läpiruskettavat vaatteet ja alkaa liikkua enemmän jo tänään. Vielä ei ole myöhäistä.

 

Edellinen
Seuraava

Kiitos tilauksesta

Tämä sähköpostiosoite on jo rekisteröity!

Katso vastaavat tuotteet

Lisää ostoskoriin

Äskettäin katsottu

this is just a warning
Kirjaudu sisään