Ohita ja siirry sisältöön

Tarinoita rusketuksesta

Mitä aurinkovoiteen ainesosia kannattaa huomioida ja mitä aineita välttää

20 Feb 2024
Milliseid päikesekreemi koostisosasid tähele panna ja milliseid ained vältida - Smarttan

Kattava, globaali katsaus UV-suoja-ainesosien maailmaan

Luultavasti tiedät jo perusasiat: aurinkovoide on yksi mahdollinen ennaltaehkäisevä keino suojata ihoa auringon ultraviolettisäteilyltä (UV). Toinen keino on luonnollisesti läpiruskettavat vaatteet :-)

Valitettavasti aurinkovoiteen valinta ei ole yhtä yksinkertaista kuin satunnaisen pullon nappaaminen hyllyltä. Kaikilla auringolta suojaavilla ainesosilla ei ole samoja hyötyjä, riskejä eikä käyttötarkoituksia.

Itse asiassa jotkut ainesosat voivat auttaa ehkäisemään palamista, mutta eivät vanhenemista, kun taas toiset on yleisesti katsottu turvallisiksi ihmisille, mutta eivät ympäristölle. Muistutamme myös, että aurinkosuojan toiminnan mukaan ainesosat jaetaan kemiallisiin ja fyysisiin blokaattoreihin.

Joten, miten ihosi tietää, mikä toimii? Olemme tarkastelleet hyväksyttyjä, kiellettyjä ja muuttuvassa tilassa olevia ainesosia ympäri maailmaa.

NB1! Useimmat aurinkovoiteet koostuvat vähintään kahdesta UV-suodattimen ainesosasta plus muista ainesosista.

NB2! Lisäksi Mercosur ja muut organisaatiot säätelevät aurinkovoiteiden käyttöä. Tarkempi yleiskatsaus löytyy Wikipediasta (englanniksi).

 

1. Tinosorb S ja M

Löytyy kemiallisista aurinkovoideista
Yksi suosituimmista ainesosista Euroopassa, Tinosorb S suojaa sekä pitkiltä että lyhyiltä UVB- ja UVA-säteiltä, mikä tekee siitä ikään kuin parhaan ainesosan aurinkovaurioiden ehkäisemiseen. Tinosorb auttaa myös stabiloimaan muita aurinkosuojafilttereitä ja on sallittu pitoisuuksina enintään 10%.

FDA ei kuitenkaan ole hyväksynyt tätä ainesosaa useista syistä, viitaten Newsweekin mukaan "tiedon puutteeseen", vaikka pyydettiin vain "päätöstä, ei hyväksyntää".

Faktat

Hyväksytty: Australiassa, Japanissa, Euroopassa
Kielletty: Yhdysvalloissa
Paras: Antioksidanttiset edut ja aurinkovaurioiden ehkäisy
Turvallista koralleille? Tuntematon

 

2. Mexoryl SX

Löytyy kemiallisista aurinkovoideista

Löytyy kemiallisista aurinkovoiteista Mexoryl SX on UV-suodattimen ainesosa, jota käytetään aurinkovoiteissa ympäri maailmaa. Sillä on kyky blokata UVA1-säteet. Vuoden 2008 katsaus osoitti, että se on tehokas UV-imuja ja ihanteellinen aurinkovaurioiden ehkäisijä.

Vaikka tätä ainesosaa on käytetty Euroopassa vuodesta 1993, FDA hyväksyi sen ainesosan L'Oréalille vasta vuonna 2006. Lääketieteellisesti se on sallittu aikuisille ja yli 6 kuukauden ikäisille lapsille. Sitä käytetään yhdessä avobensonin kanssa. Yhdistettynä avobensoniin molempien ainesosien UVA-suoja kasvaa ja stabiloituu.

Faktat

Hyväksytty: Yhdysvalloissa, Australiassa, Euroopassa, Japanissa
Kielletty: Ei ole
Paras: Aurinkovaurioiden ehkäisy
Turvallista koralleille? Kyllä

 

3. Oksibentsoni

Löytyy fyysisistä aurinkovoiteista

Oksibentsooni, joka löytyy laajakirjoisista aurinkovoiteista, auttaa suodattamaan sekä UVB- että UVA-säteitä (erityisesti lyhyt UVA). Se on myös yksi suosituimmista ainesosista, jota löytyy useimmissa Yhdysvaltojen markkinoilla olevista aurinkovoiteista ja voi muodostaa jopa 6% koostumuksesta.

Havaiji kuitenkin kielsi tämän ainesosan tutkimuksen jälkeen, jossa havaittiin, että se edesauttoi korallien haalistumista ja myrkyttämistä. Ympäristönäkökulmasta on järkevää välttää tätä ainesosaa ja etsiä "vihreitä" aurinkovoiteita.

Äskettäin tutkimus havaitsi, että ihomme imee aurinkovoiteen ainesosia, kuten oksibentsoonia. Tämä herätti kiinnostusta "turvallisiin" aurinkovoiteisiin, huolimatta siitä, että tutkimus ei havainnut suoraa haittaa ja päätelmät olivat, että "nämä tulokset eivät osoita, että ihmiset tulisi välttää aurinkovoiteen käyttöä". Muut tutkimukset vahvistavat, että oksibentsooni ei aiheuta merkittäviä endokriinijärjestelmän häiriöitä.

Faktat

Hyväksytty: Yhdysvallat (poislukien Havaiji), Australia, Eurooppa
Rajoitettu: Japani
Paras: Aurinkovaurioiden ja palovammojen ehkäisy
Turvallista koralleille? Ei, se voi myös vaikuttaa kaloihin
Varoitus: Herkkäihoisten tulisi välttää tätä ainesosaa sisältäviä tuotteita

 

4. Oktinoksaatti

Löytyy kemiallisista aurinkovoideista

Oktinoksaatti on yleinen ja tehokas UVB-absorbentti, mikä tarkoittaa, että se on tehokas aurinkovahinkojen ehkäisyssä. Sitä yhdistetään usein avobentsooniin, koska molemmat tarjoavat erinomaisen laajakirjoisen suojan palovammoja ja ihon vanhenemista vastaan.

Sitä saa lisätä enintään 7,5% tuotteen koostumuksesta, mutta se on kielletty Havaijilla koralliriuttojen ympäristöuhkien vuoksi.

Faktat

Hyväksytty: Tietyissä Yhdysvaltain osavaltioissa, Euroopassa, Japanissa, Australiassa
Kielletty: Havaijilla, Key Westissä (Florida), Palau
Paras: Aurinkopoltteiden ehkäisy
Turvallista koralleille? Ei, voi myös potentiaalisesti vaikuttaa kaloihin

 

5. Avobentsoni

Löytyy kemiallisista aurinkovoideista

Avobentsoonia käytetään yleisesti koko UVA-säteilyn estämiseen ja sitä pidetään fyysisissä aurinkovoiteissa "epävakaana". Yksinään se hajoaa valossa. Siksi sitä käytetään usein yhdessä muiden ainesosien kanssa (kuten mexoryl) avobentsoinin stabiloimiseksi.

Monissa maissa avobentsoonia käytetään yhdessä sinkkioksidin ja titaanidioksidin kanssa, mutta Yhdysvalloissa tämä yhdistelmä ei ole sallittu.

Vaikka sitä löytyy laajakirjoisista aurinkovoiteista, avobentsoonia yhdistetään usein muiden kemikaalien kanssa, koska se menettää 50-90% suodatuskyvystään tunnin kuluessa auringonvalon vaikutuksesta. Yhdysvalloissa FDA pitää tätä ainesosaa turvallisena, mutta rajoittaa pitoisuutta 3%:iin aurinkosuojavoiteissa.

Faktat

Hyväksytty: Yhdysvalloissa, Australiassa, Euroopassa
Kielletty: Ei ole; rajoitettu käyttö Japanissa
Paras: Aurinkovahinkojen ehkäisy
Turvallista koralleille? Havaittavissa olevat tasot, mutta vahinkoa ei havaittu

 

6. Titaanidioksidi

Löytyy fyysisistä aurinkovoiteista

FDA on yleisesti tunnustanut turvallisiksi ja tehokkaiksi, eli GRASE, aurinkovoiteen ainesosat, joihin kuuluu kaksi fysikaalista ainesosaa. (Huom: GRASE-merkintä tarkoittaa myös, että FDA ei valvo näiden ainesosien sisältäviä tuotteita.)

Ensimmäinen niistä, titaanidioksidi, toimii laajakirjoisena UV-suodattimena (vaikka se ei estä pitkiä UVA1-säteitä). FDA sallii titaanidioksidin käytön yli 6 kuukauden ikäisillä lapsilla, ja tutkimukset osoittavat, että se on yleisesti turvallisempi iholla kuin muut aurinkosuojat.

Tutkijat kirjoittavat kuitenkin myös, että jauhe- ja suihkemuotoja tulisi välttää, koska ne voivat olla vaarallisia. Vuoden 2011 katsaus huomauttaa, että titaanidioksidin nano-osakeita luokitellaan "todennäköisesti ihmiselle karsinogeeniseksi" (suun kautta annosteltuna), mikä tarkoittaa, että on tehty vain eläinkokeita.

Huom! Titaanidioksidia ei käytetä vain aurinkovoiteissa. Sitä voi löytyä myös SPF-meikeistä, puristepuutereista, voiteista ja valkaisevista tuotteista.

Faktat

Hyväksytty: Yhdysvalloissa, Australiassa, Euroopassa, Japanissa
Kielletty: Ei ole
Paras: Aurinkovahinkojen ehkäisy
Turvallista koralleille? Havaittavissa olevat tasot, mutta vahinkoa ei havaittu
Varoitus: Titaanidioksidi voi jättää tummemmalle iholle valkoisen "varjon" ja ainesosa voi olla karsinogeeninen jauhemuodossa (suihkeet).

 

7. Sinkkioksidi

Löytyy fysikaalisista aurinkovoiteista

Sinkkioksidi on toinen GRASE-luokiteltu aurinkovoiteen ainesosa, jota saa käyttää pitoisuuksina jopa 25 prosenttia.

Tutkimukset osoittavat, että se on turvallinen ilman todisteita ihon kautta tapahtuvasta imeytymisestä jopa toistuvan käytön jälkeen. Euroopassa ainesosa on merkitty varoituksella sen vesiympäristölle aiheuttamasta toksisuudesta. Ainesosa ei aiheuta haittaa, paitsi jos sitä niellään tai hengitetään sisään.

Verrattuna avobensoniin ja titaanidioksidiin, sitä pidetään fotostabiilina, tehokkaana ja turvallisena herkälle iholle. Toisaalta tutkimukset sanovat, ettei se ole yhtä tehokas kuin kemialliset aurinkovoiteet eikä yhtä tehokas suojautumisessa auringonpolttamilta ja auringon aiheuttamilta vaurioilta.

Faktat

Hyväksytty: Yhdysvalloissa, Australiassa, Euroopassa, Japanissa
Kielletty: Ei ole
Paras: Auringon aiheuttamien vahinkojen ehkäisy
Turvallista koralleille? Ei
Varoitus: Tietyissä koostumuksissa voi jättää valkoisen kerroksen tummemmille ihotyypeille

 

8 ja 9. PABA ja trolamiinisalisylaatti PABA

Löytyy sekä kemiallisissa (PABA) että fysikaalisissa (trolamiinisalisylaatti) aurinkovoiteissa

Tunnetaan myös para-aminobentsoehappona, tämä on tehokas UVB:n absorboija. Tämän ainesosan suosio on vähentynyt, koska se lisää allergista dermatiittia ja lisää valoherkkyyttä.

Eläinkokeissa on myös osoitettu tiettyä myrkyllisyyden tasoa, mikä johti Euroopan komission ja FDA:n rajoittamaan sallittuja pitoisuuksia tuotteissa 5 prosenttiin. Kanada on kieltänyt PABA:n käytön kosmetiikassa kokonaan.

Trolamiinisalisylaatti, tunnetaan myös nimellä Tea-Salisylaatti, katsottiin GRASE:ksi vuonna 2019, mutta tutkimukset osoittavat, että se on heikko UV:n absorboija. Siksi tämän ainesosan osuus on rajattu ja se esiintyy yhdessä muiden GRASE-ainesosien kanssa.

Faktat

Hyväksytty: Yhdysvalloissa (enintään 12-15%), Australiassa (vain trolamiinisalisylaatti), Japanissa
Kielletty: Australiassa (PABA), Euroopassa (PABA), Kanadassa (molemmat)
Paras: Auringonpolttaman suojelu
Turvallista koralleille? Tuntematon

 

Miksi aurinkosuojatuotteiden ainesosien hyväksyminen on niin vaikeaa Yhdysvalloissa?

Suurin syy on se, että aurinkovoide on luokiteltu huumeeksi Yhdysvalloissa. Tämä johtuu siitä, että tuotetta markkinoidaan ehkäisevänä toimenpiteenä auringonpolttamia ja ihosyöpää vastaan.

Australiassa aurinkovoide luokitellaan terapeuttiseksi tai kosmeettiseksi. Terapeuttisilla tarkoitetaan aurinkovoiteita, joiden ensisijainen käyttötarkoitus on aurinkosuoja ja joiden SPF on 4 tai korkeampi. Kosmetiikka tarkoittaa mitä tahansa tuotetta, joka sisältää SPF:ää, mutta jota ei ole tarkoitettu ainoaksi suojakeinoksi. Eurooppa ja Japani luokittelevat aurinkovoidetta kosmeettiseksi aineeksi.

Koska FDA:lta kesti niin kauan hyväksyä uusia ainesosia (ei ole ollut mitään sitten vuoden 1999), Yhdysvaltain kongressi aloitti aurinkosuojainnovaatiolain täytäntöönpanon vuonna 2014. Tavoitteena oli saada FDA tarkistamaan lupaa odottavien aurinkosuojatuotteiden ainesosien luettelo, mukaan lukien lain allekirjoittamisen jälkeen toimitetut, marraskuuhun 2019 mennessä.

Monet yhdysvaltalaiset kuluttajat ovat alkaneet ostaa aurinkovoidetta muista maista Internetin kautta. Se ei välttämättä aina johdu itse ainesosista. Kuten aiemmin mainittiin, ulkomaiset aurinkosuojatuotteet on muotoiltu kosmeettisiksi tuotteiksi, mikä tekee niistä miellyttävimpiä levitettäessä ja vähemmän todennäköisesti jättävän valkoisen kalvon ja rasvan iholle.

Aurinkosuojavoiteen käytölle on myös kultaisia ​​sääntöjä. Uudelleen levittäminen kahden tunnin välein on tärkeää – varsinkin jos olet ulkona, sillä SPF-arvot putoavat ajan myötä. Noin 40 ml voidetta tulee levittää vartalolle joka kerta. Fysikaaliset aurinkosuojat toimivat heti levityksen jälkeen, kun taas kemialliset aurinkosuojatuotteet toimivat 15–20 minuutissa.

Myös väärä tieto leviää. Tutkimukset osoittavat, että DIY-aurinkosuojat ovat erittäin suosittuja Pinterestissä huolimatta siitä, että tee-se-itse-aurinkosuojat eivät toimi ja voivat itse asiassa lisätä ihovaurioita.

Lopuksi voidaan sanoa, että jos haluat olla varma aurinkosuojan tehokkuudesta ja turvallisuudesta, käytä läpiruskettavia vaatteita. Et voi mennä ulos ilman vaatteita, et hikoile niitä pois, eikä sinun tarvitse vaihtaa niitä kahden tunnin välein. Pitkät, ruskettavat vaatteet suojaavat ihoa palovammilta ja myös meren eläimet pysyvät terveinä:-)Edellinen
Seuraava

Kiitos tilauksesta

Tämä sähköpostiosoite on jo rekisteröity!

Katso vastaavat tuotteet

Lisää ostoskoriin

Äskettäin katsottu

this is just a warning
Kirjaudu sisään