Ohita ja siirry sisältöön

Tarinoita rusketuksesta

Rusketus: hyvää vai haittaa terveydelle?

04 Jun 2023
Päevitamine: kas tervisele kasulik või kahjulik? - Smarttan

Auringonotto on aihe, joka herättää paljon vastakkaisia mielipiteitä ja tunteita. Jotkut ihmiset pelkäävät aurinkoa ja välttävät sitä kaikin keinoin, uskoen sen olevan heille ja heidän iholleen vain haitallista. Toiset taas rakastavat aurinkoa ja etsivät sitä kaikin keinoin, uskoen sen olevan heidän iholleen ja terveydelleen vain hyödyllistä. Kuka on oikeassa? Onko auringonotto Virossa terveydelle pikemminkin vaarallista vai hyödyllistä? Vastataksemme tähän kysymykseen meidän on luettava tutkimuksia ja ymmärrettävä järkevän auringonoton periaatteita.

Auringonoton hyödyllisyys

Auringonvalo vaikuttaa positiivisesti terveyteemme monin tavoin. Tässä on joitakin esimerkkejä:

 • Auringonvalo alentaa verenpainetta . Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringonvalo vapauttaa verisuonissa typpioksidia, joka rentouttaa verisuonia ja parantaa verenkiertoa. Tämä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja parantaa sydämen terveyttä.
 • Auringonvalo vahvistaa immuunijärjestelmää . Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että auringonvalo stimuloi T-solujen aktiivisuutta. T-solut ovat valkosoluja, jotka auttavat taistelemaan infektioita ja kasvaimia vastaan. Tämä tarkoittaa, että auringonvalo auttaa meitä olemaan vastustuskykyisempiä sairauksille ja parantumaan nopeammin.
 • Auringonvalo parantaa mielialaa . Auringonvalo myös lisää serotoniinin tasoa aivoissa. Serotoniini on välittäjäaine, joka säätelee mielialaa, ahdistusta ja stressiä. Tämä tarkoittaa, että auringonvalo auttaa meitä olemaan onnellisempia, rauhallisempia ja rentoutuneempia. Lisäksi serotoniini on tarpeen melatoniinin tuotannolle. Tämä auttaa kesällä nukkumaan paremmin ja lepäämään sekä auttaa palauttamaan talvella rasittuneen unisyklin.
 • Auringonvalo stimuloi D-vitamiinin synteesiä . Tämä on jo laajalti tunnettu tosiasia, että D-vitamiini on tärkeä monille kehon toiminnoille, kuten luille, lihaksille, hampaille ja iholle. D-vitamiini auttaa myös ehkäisemään ja hoitamaan useita sairauksia, kuten flunssaa, COVID-19:a, masennusta, osteoporoosia, diabetesta jne. Koska D-vitamiinin synteesiin käytetään kolesterolia, auringonvalo auttaa sitä kautta säätelemään myös kolesterolitasoa.

Nämä ovat vain joitakin tutkimuksilla tuettuja esimerkkejä siitä, miten auringonotto voi olla hyödyllistä terveydellemme. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tuloksena on, että jos (hypoteettisesti) kaikki virolaiset lopettaisivat auringonoton, menettäisimme sydänsairauksien vuoksi vuosittain noin 160 elämää enemmän kuin nyt. Mikä on noin 100 ihmistä enemmän kuin menetämme vuosittain melanoomaan.
Siksi on muistettava, että terveyskäyttäytymisessä yleensä kohtuus on hyödyksi. Auringonoton hyödylliset vaikutukset riippuvat siitä, kuinka paljon ja kuinka usein saamme aurinkoa. Liian vähän tai liian paljon aurinkoa voi olla haitallista.

Auringonoton vaarat

Auringonvalo ei ole vain hyvä asia. Liiallinen auringossa oleilu voi olla haitallista iholle ja lisätä ihosyövän riskiä. Tässä on joitakin esimerkkejä auringonoton terveysriskeistä:

 • Auringonvalo voi aiheuttaa auringonpolttamia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringonpolttama on ihosyövän tärkein riskitekijä. Auringonpolttama syntyy, kun iho saa liikaa UVB-säteilyä, mikä vahingoittaa ihosoluja ja DNA:ta. Tämä aiheuttaa ihon punoitusta, kipua, turvotusta ja hilseilyä. Auringonpolttama voi syntyä jo 15 minuutissa ja sen vaikutukset voivat kestää useita päiviä.
 • Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringossa oleilu nopeuttaa ihon vanhenemisprosesseja, kuten ryppyjen muodostumista, ihon kimmoisuuden vähenemistä ja pigmenttiläiskien ilmaantumista. Tämä johtuu siitä, että UVA-säteily tunkeutuu syvälle ihoon ja vahingoittaa ihon rakennetta ja toimintaa. UVA-säteily hajottaa elastiinia ja kollageenia, jotka antavat iholle kimmoisuutta ja kiinteyttä. UVA-säteily aiheuttaa myös vapaiden radikaalien muodostumista, jotka vahingoittavat ihosoluja ja DNA:ta.
 • Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringossa oleilu lisää ihosyövän riskiä, erityisesti jos ihminen saa nuorena paljon auringonpolttamia. Tämä liittyy siihen, että ihosolut ovat nuorena herkempiä UV-säteilyn vahingolliselle vaikutukselle ja että vaurioiden kehittyminen vie aikaa. Siksi on tärkeää suojata lasten ja nuorten ihoa auringolta ja opettaa heille turvallisen auringonoton periaatteita.

On kuitenkin muistettava, että nämä vaaralliset vaikutukset riippuvat siitä, kuinka paljon ja kuinka usein saamme aurinkoa. Vähän tai kohtuullisesti aurinkoa ei yleensä ole haitallista.

Miten on melanooman laita Virossa? Onko se todella niin suuri ongelma, kuin meille usein kerrotaan? Vastaus on selvä ei. Melanooma on Virossa huomattavasti pienempi ongelma kuin maailmassa keskimäärin, ja se liittyy leveysasteeseemme.

 • Maailmassa oli vuonna 2020 melanooman esiintyvyys 3,8 tapausta 100 000 asukasta kohden. Virossa tämä luku oli 1,9 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tämä tarkoittaa, että Virossa melanooman esiintyvyys oli lähes kaksi kertaa pienempi kuin maailmanlaajuisesti keskimäärin.
 • Maailmassa vuonna 2020 melanooman kuolleisuus oli 0,9 tapausta 100 000 asukasta kohden. Virossa tämä luku oli 0,4 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tämä tarkoittaa, että Virossa melanooman kuolleisuus oli yli kaksi kertaa pienempi kuin maailmanlaajuisesti keskimäärin.
 • Vaikka Virossa melanooman esiintyvyys on kasvanut, kuolleisuus on pysynyt vakaana viimeisen 25 vuoden aikana. Tämä on vastoin monien muiden maiden kehitystä, joissa melanooman esiintyvyys ja kuolleisuus ovat nopeasti kasvaneet. Tämä osoittaa, että Virossa ei ole melanoomaepidemiaa eikä syytä paniikkiin.

 • Virossa melanoomaan sairastuneiden eloonjääminen on parantunut merkittävästi viimeisen 25 vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että melanooma havaitaan aikaisemmassa vaiheessa ja sitä hoidetaan paremmin. Virossa melanooman viiden vuoden eloonjäämisaste on lähes 90 %, mikä on yksi korkeimmista Euroopassa.

Miksi melanooma on Virossa niin harvinainen ja reagoi hyvin hoitoon? Tärkein syy on meidän leveysasteemme. Tallinna sijaitsee suunnilleen samalla leveysasteella kuin Alaskan etelärannikko, mikä tarkoittaa, että saamme hyvin vähän UVB-säteilyä vuoden aikana. UVB-säteily on se, joka aiheuttaa auringonpolttamia ja melanooman kehittymistä. Meidän leveysasteellamme UVB-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivällä kesällä, kun aurinko on korkeimmillaan. Muina aikoina UVB-säteily on niin heikkoa, että se ei merkittävästi vaikuta ihoon. Tämä tarkoittaa, että Viron asukkaat saavat verrattuna muihin hyvin vähän auringonpolttamia ja melanoomaa aiheuttavia annoksia vuoden aikana. Tämä erottaa meidät esimerkiksi Australian asukkaista, jotka asuvat paljon lähempänä päiväntasaajaa ja saavat suuria määriä UVB-säteilyä ympäri vuoden. Australiassa melanooman esiintyvyys on 33 tapausta (~8,7 kertaa enemmän kuin Virossa) ja kuolleisuus 3,7 tapausta (~9,3 kertaa enemmän kuin Virossa) 100 000 asukasta kohden. Tämä on yksi maailman korkeimmista.

Mistä sitten nämä pelottelutarinat, jotka ajoittain ilmestyvät?

Valitettavasti tai onneksi, artikkelit, jotka pelottelevat virolaisia auringonoton kaikilla kauheilla seurauksilla, eivät suuresti liity Viroon. Kyse on usein käännösartikkeleista, jotka ovat alun perin suunnattu Floridan, Kalifornian tai Australian kuluttajille. Nämä alueet suosittelevat ihmisiä käyttämään aurinkovoidetta jopa sisätiloissa. Valitettavasti artikkelien kirjoittajat eivät usein pidä tarpeellisena mainita lähteitään ollenkaan, ja näin pelotellaan Viron ihmisiä käyttäytymään terveydelleen vahingollisesti, eli piiloutumaan auringolta.

Auringonoton periaatteet Viron ilmastossa

Viron leveysaste ja ilmasto vaikuttavat auringonsäteilyn voimakkuuteen ja kestoon eri vuodenaikoina ja kellonaikoina. Kesät ovat meillä pitkät ja valoisat, talvet lyhyet ja pimeät. Tämä vaikuttaa merkittävästi myös auringonsäteilyn voimakkuuteen ja kestoon eri vuodenaikoina ja kellonaikoina. Puhumattakaan siitä, että talvella kuljemme paksusti pukeutuneina. Miten siis auringonottaa Viron ilmastossa niin, että se on meille hyödyllistä eikä vahingoita ihoamme? Tässä on muutamia suosituksia:

 • Tunne ihosi tyyppi. Ihon tyyppi määrittää, kuinka nopeasti ja kuinka paljon me rusketumme tai palamme. On olemassa kuusi pääasiallista ihotyyppiä, alkaen erittäin vaaleasta (tyyppi I) erittäin tummaan (tyyppi VI). Mitä vaaleampi iho, sitä vähemmän melaniinia se sisältää. Melaniini on pigmentti, joka antaa iholle väriä ja suojaa sitä UV-säteilyltä. Mitä vähemmän melaniinia ihossa on, sitä nopeammin ja voimakkaammin se reagoi aurinkoon. Siksi vaaleaihoisten ihmisten tulee olla varovaisempia auringonotossa kuin tummaihoisten. Ihon tyyppi voidaan selvittää dermatologin luona tai itse internetissä olevien testien avulla.
 • Valitse sopiva suojakerroin . Suojakerroin eli SPF osoittaa, kuinka paljon kauemmin voi olla auringossa ilman, että iho palaa verrattuna ilman suojaa olemiseen. Esimerkiksi jos henkilön iho palaa 10 minuutissa ilman suojaa, niin SPF 15 voiteella hän voi olla auringossa 15 kertaa pidempään eli 150 minuuttia. Suojakertoimen valinta riippuu ihon tyypistä, auringonsäteilyn voimakkuudesta ja halutusta rusketusasteesta. Yleisesti suositellaan Viron kesäksi valitsemaan vähintään SPF 15 voide, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä. Huom 1! Valitse aurinkosuojavoiteet suurella huolella. Voiteiden ainesosat voivat imeytyä vereen ja voivat olla haitallisia pitkäaikaisessa käytössä. Huom 2! Vedenkestävää aurinkosuojavoidetta ei ole olemassa.
  Lue lisää.
 • Vältä keskipäivän aurinkoa (ainakin kauden alussa, kun iho on erityisen herkkä). Auringonsäteily on voimakkaimmillaan keskipäivällä, noin kello 11 ja 15 välillä. Silloin on myös suurin riski saada auringonpolttama. Siksi on suositeltavaa välttää suoraa auringonpaistetta tällä aikavälillä tai käyttää riittävää suojaa. Paras aika auringonottoon on aamulla tai illalla, kun auringonsäteily on heikompaa ja iho kestää sitä paremmin.
 • Käytä läpiruskettavia vaatteita. Läpiruskettavat vaatteet ovat erityisiä vaatteita, jotka päästävät läpi osan auringonsäteilystä ja mahdollistavat ihon terveellisen rusketuksen ilman voiteita. Läpiruskettavat vaatteet toimivat kuin aurinkovoide, jonka voi pukea päälle ja ottaa pois milloin tahansa. Läpiruskettavat vaatteet ovat mukavia ja käytännöllisiä, koska niitä voi käyttää uudelleen ja yhdistellä keskenään. Läpiruskettavien vaatteiden valinnassa tulee ottaa huomioon niiden läpäisevyys ja sopivuus omaan ihotyyppiin. Vaatteissa ei yleensä mitata SPF-arvoa, mutta meidän tekemien UV-säteilyn läpäisevyyden vertailevien testien perusteella voidaan arvioida, että Smarttanin verkkokaupassa myytävien läpiruskettavien vaatteiden SPF on välillä 10-20.

Yhteenveto

Auringonotto on Viron ja Suomen ilmastossa pikemminkin terveydelle hyödyllistä kuin haitallista. Edellyttäen, että se tehdään järkevästi ja oman ihotyypin mukaan. Auringonotto voi parantaa verenpainettamme, immuunijärjestelmäämme, mielialaamme ja D-vitamiinitasoamme, jos sitä tehdään maltillisesti ja tasaisesti. Auringonotto voi aiheuttaa auringonpolttamia, ihon vanhenemista ja ihosyöpää, jos sitä tehdään liikaa, liian nopeasti (esimerkiksi solariumissa) ja epätasaisesti. Auringonotossa ei ole Viron ilmastossa melanooma suuri ongelma, koska meidän leveysasteellamme UVB-säteily on hyvin heikkoa ja saamme vuosien aikana hyvin vähän auringonpolttamia.

Jos sinulla on kysymyksiä tai kommentteja, ole hyvä ja ilmoita meille.

P.S. Internetissä on paljon ihotyypin testejä. Tässä yksi suomenkielinen.

Nauttikaa auringosta ja pysykää terveinä! 😊

Edellinen
Seuraava

Kiitos tilauksesta

Tämä sähköpostiosoite on jo rekisteröity!

Katso vastaavat tuotteet

Lisää ostoskoriin

Äskettäin katsottu

this is just a warning
Kirjaudu sisään