Ohita ja siirry sisältöön

Tarinoita rusketuksesta

Meidän täytyy puhua melanoomasta eli sanoa ei tanoreksialle ja tanofobialle ja mitä tarkoittaa 1/30000

02 May 2021
Peame rääkima melanoomist ehk ei tanorexiale ja tanofoobiale ja mis on 1/30000 - Smarttan

Ruskettaako vai ei - siinä tuntuu olevan kysymys. Tyypillisesti esitetty muodossa, että "jos melanooma on vaarallinen, olisiko sitten parempi olla kokonaan ruskettautumatta?"

Tunnetamme vastuun asiakkaitamme kohtaan, ja siksi periaatteemme on aina ollut, että ruskettautumista tulisi harjoittaa järkevästi ja ottaa huomioon kaikenlaiset terveysriskit kokonaisuutena.

Ymmärtääksemme ruskettautumiseen liittyviä riskejä ja arvioidaksemme hyötyjen/haittojen tasapainoa, otimme tilastotietoja sekä Viron Tilastokeskuksen väestötapahtumien tietokannasta että Terveysinfo.ee terveystilastojen ja terveystutkimusten tietokannasta. Halusimme nähdä, kuinka suuri ongelma melanooma Virossa todella on ja miten se suhteutuu muihin terveysriskeihin.

Kävi ilmi, että vaikka melanooman diagnosointi on kasvanut viimeisen 23 vuoden aikana noin kaksi kertaa, kuolleisuus siihen on kummallisella tavalla pysynyt melko samalla tasolla. Joka vuosi meiltä poistuu tämän sairauden vuoksi keskimäärin 49 ihmistä. Esimerkiksi vuonna 2019 yksi ~30 000:sta ihmisestä kuoli melanooman seurauksena. Kuvainnollisesti se oli yksi ihminen koko Kohtla-Järven kaupungin verran.

Miksi näin on, voimme vain arvailla, koska emme löytäneet julkisia tietoja vastaavista tutkimuksista.

Yleisimmät selitykset suuremmalle sairastumiselle ovat seuraavat:

 • Ihmiset matkustavat enemmän, minkä vuoksi he saavat lämpimissä maissa enemmän auringonpolttamia, mikä on pääasiallinen riskitekijä.
 • Solariumit ovat helpommin saatavilla.

Yleisimmät selitykset muuttumattomalle kuolleisuudelle ovat seuraavat:

 • Tietoisuus on suurempi, ja siksi sairaus diagnosoidaan aikaisemmin, mikä mahdollistaa sairauden tehokkaamman hoidon (selittää osittain myös sairastumiskäyrän kasvun).
 • Viron lääkärit tekevät yhä parempaa työtä melanooman hoidossa.

Toinen syy käy ilmi alla olevasta kaaviosta. Nimittäin vanhemman väestön riski sairastua melanoomaan on suurempi kuin nuoremman.

UV-säteilyn aiheuttamat muutokset ihossa kumuloituvat ajan myötä, ja siksi vanhemmilla ihmisillä on suurempi todennäköisyys sairastua. Lisäksi vanhempien ihmisten elimistö on heikompi ja yleisesti ottaen "parempi" maaperä kasvaimille. Koska vanhempien ihmisten osuus Viron väestöstä on kasvanut nopeasti (vuodesta 1994 lähtien 80+ ikäryhmän osuus väestöstä on kasvanut 2,67%:sta 5,83%:iin eli 2,11 kertaa) ja ihmiset elävät yleisesti pidempään, vaikuttaa tämä myös melanooman diagnosointiin.

Kuitenkin myös vanhempien ihmisten keskuudessa melanooman kuolemantapauksen todennäköisyys on suhteellisen pieni. Vain noin 2x suurempi kuin todennäköisyys kuolla ampiaisen, mehiläisen tai kimalaisen pistoksen seurauksena.

Tämä käy ilmi myös alla olevasta kaaviosta, jossa melanooma erikseen on verrattu yleisimpien terveysongelmien aiheuttamiin kuolemiin.

Miksi laitoimme tähän kaavioon juuri sydän- ja verisuonitaudit? Siksi, että kesäiset ulkoiluaktiviteetit ja auringonotto vaikuttavat selvästi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Lisäksi kesäinen ulkona toimiminen auttaa meitä torjumaan tartuntatauteja. Tartuntatautien kuolleisuusriski oli ennen koronaa noin 3 kertaa suurempi kuin ihosyövän kohdalla.

Kaavio osoittaa myös, että Virossa melanoomatapaukset muodostavat noin 1,3% kaikista uusista syöpätapauksista. Esimerkiksi Australiassa tämä luku on 11%. D-vitamiinin puutoksen on myös osoitettu olevan merkittävä riskitekijä rintasyövän kehittymiselle, ja rintasyöpä on Virossa noin 4 kertaa yleisempi kuin melanooma. Samoin D-vitamiinilla on positiivinen vaikutus eturauhassyövän ehkäisyssä.

Toisin sanoen - jos istumme melanoomapelossa sisällä tai vältämme muuten aurinkoa, teemme itseemme pitkällä aikavälillä melko varmasti enemmän haittaa kuin mitä kohtuullinen auringonotto aiheuttaisi. Ainakin niin kauan, kun auringonotamme pääasiassa meille tutussa ilmastossa. Mitä lähemmäksi päiväntasaajaa mennään, sitä vakavammin meidän tulee ottaa pohjoismaisen ihomme suojaaminen.

Tietenkin olemme kaukana siitä, että suosittelisimme heittämään kaiken varovaisuuden nurkkaan. Smarttanin tiimin suositukset auringonottoon ovat seuraavat:

 • Noudata aina kohtuullisuuden periaatteita - aloita vähästä, seuraa ihon reaktiota ja tunne ihosi tyyppi.
 • Vältä solariumia ja auringonpolttamia.
 • Vältä liiallista rusketusta (patologinen rusketuksen tavoittelu - tanoreksia).
 • Älä ole sisätiloissa vain palaa sitten punaiseksi auringossa (tanofobia - patologinen pelko rusketuksesta).
 • Tarkkaile ihoasi ja jos löydät epämääräisen muotoisen kasvavan luomen tai muita melanooman merkkejä, mene ihotautilääkärille!
 • Käytä mahdollisuuksien mukaan läpiruskettavia vaatteita - ne päästävät auringonvaloa läpi, mutta suojaavat samalla ihoa liialliselta palamiselta toimien kuin päälle puettava aurinkovoide.
  Edellinen
  Seuraava

  Kiitos tilauksesta

  Tämä sähköpostiosoite on jo rekisteröity!

  Katso vastaavat tuotteet

  Lisää ostoskoriin

  Äskettäin katsottu

  this is just a warning
  Kirjaudu sisään